Megtérült a befektetett munka: Syrah 2022-es tételünk 89,4 ponttal aranyérmet szerzett az idei VinAgora Nemzetközi Borversenyen, sőt, a „Legjobb magyar Syrah” különdíjat is elnyerte. Tarts velünk, ismerd meg e nem mindennapi évjáratot, és a fajtával kapcsolatos terveinket!
A Pécsi és Villányi borvidékeken, illetve egész Magyarországon viszonyleg ritka fajtának számít: kb. 350 hektáron termesztik összesen. A fajta eredetét a francia Alpok déli részéhez kötik, onnan került el mindenhova a világban – a Syrah (vagy Shiraz, lásd alább) mára igazi világfajtává vált. Itthon a rendszerváltás után kezdett megjelenni, és mivel az időjárás változása is kedvez neki hazánkban, nem meglepő, hogy szép lassan nő a népszerűsége.
A VinAgora aranyérem megerősített bennünket, hogy érdemes foglalkozni ezzel a fajtával, az eladási adatok pedig azt mutatják, a magyar borfogyasztók is keresik, kedvelik a jó Syrah-t. Külön öröm számunkra, hogy a Matias tétele elnyerte a Legjobb hazai Syrah címet is! Olvass tovább, ismerd meg közelebbről a díjnyertes bort és történetét – valamint borászatunk terveit a fajtával!
A szép eredményeket elért tétel alapanyaga viszonylag fiatal, 10 éves ültetvényről származik: a híres nagyharsányi Kopár dűlőről lett szüretelve. A magas minőségű szőlőből nagyon mély színű, telt, elegáns vörösbor született, amely viszonylag magas, 14 %-os alkoholtartalom mellett is bársonyos korttyal veszi le lábáról a kóstolót.
Külön öröm számunkra, hogy a 2022-es évjárat nem átlagos mértékben hozza a fajtajellegeket, hanem markánsan, gyakorlatilag vakon is felismerhetően. Erről a borról még a laikusok is meg tudják mondani, hogy egy Syrah. Ez a tétel olyan, amilyennek lennie kell, amilyennek elképzeltük.
Rácz Miklós, a Matias borásza elmondta, 2022 ambivalens évjárat volt, ugyanis májusban az ültetvényeink egy részét erősen elverte a jég. Nagyon kevés terület volt, amit nem, vagy csak minimálisan érintett a jégkár. Egész nyáron abban reménykedtünk, hogy mire eljön a szüretidő, marad-e, amiből tudunk valamilyen értéket menteni.
A nyár szerencsére nem hozott különleges növényvédelmi problémát, a napsütötte órák száma pedig ideális volt. A szüretre október 3-án került sor, természetesen szigorúan kézzel szedtük a fürtöket. A szőlő a bogyózást követően nyílt erjesztéssel lett feldolgozva, a biológiai almasav bomlás az alkoholos erjedéssel párhuzamosan ment végbe. Az erjedést követően, a durva seprőről lefejtve a tétel már ment is a hordókba: Ócsárdon, a pincében a Syrah 12 hónapig érlelődött 500 literes, magyar, illetve francia tölgyfahordókban. Onnantól már egyenes út vezetett a palackozásig. A bort deríteni nem kellett, és csak gyengéden szűrtük. Részben a tavaszi jégkár miatt alig 1200 palack született a Syrah 2022-ből – érdemes tehát mielőbb megkóstolni, a készlet gyorsan fogy!
A különleges, vastagfalú, tiszteletet parancsoló palackba tötött bor testes, markáns, mélyvörös színű. Illatában mindenekelőtt borsos, melyet fekete erdei gyümölcsös jegyek egészítenek ki. Ízében hosszú, bársonyos savakkal és utóízzel bír. Kifejezetten jól párosítható grillezett húsokkal és steakekkel, sült vadakkal, szarvassal és vaddisznóval. Nem tipikus nyáresti bor – nem is akar az lenni –, ám egy kellemes vacsora csúcspontjaként örök emléket csinál az estéből. Érdemes dekantálást követően is megkóstolni, melyhez gyakorlati tippeket korábbi blogcikkünkben találsz.
„A Syrah áll közel a szívemhez, mivel Baranyában jól érzi magát, így minden időjárási körülmények között remek standardot tud hozni, így minden adott a szépen iskolázott borok készítéséhez” – árulta el Miklós. Hozzátette: „mivel pedig a Matias Borászatot alapító Matyi család nagyon kedveli a Syrah-t, a szőlőfajta így nálunk talán egy kis protekcióval is bír” (nevet.)
Kétségtelen tehát, hogy a Matiasnál a Syrah fontossága egyre nő. A borászat pécsi telepítési programjába is került Syrah, így, amint az új ültetvény termőre fordul, 1,2 hektár helyett már 4 hektáron fogunk Syrah-t termeszteni. Bízunk benne, hogy a VinAgora aranyérem több borkedvelő érdeklődését is felkelti e vörösbor iránt. Az eddigi fogyasztói visszajelzések abszolút pozitívak, így folytatjuk a munkát. Célunk, hogy a pécsi prémium Syrah egyet jelentsen a Matiasszal.
Tudtad? A Syrah és a Shiraz elnevezések ugyanarra a szőlőfajtára utalnak, de az eltérő névhasználat földrajzi és történelmi okokra vezethető vissza. A Syrah eredetileg Franciaország Rhône-völgyéből származik, ahol már a középkor óta ismert és termesztett fajta. Bár évszázadokon át tartotta magát a legenda, hogy a szőlő eredete az iráni Shiraz városához köthető, a modern DNS-vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a Syrah két helyi francia szőlőfajta – a Dureza és a Mondeuse blanche – természetes kereszteződéséből született, tehát valódi hazája Franciaország.
A Shiraz elnevezés elsősorban Ausztráliában és Dél-Afrikában terjedt el, miután James Busby 1832-ben Franciaországból vitte oda a szőlővesszőket. Az ausztrál borászok a „Shiraz” nevet vették át, részben a perzsa eredetű legenda hatására, részben pedig az angol nyelvű kiejtés és helyesírás sajátosságai miatt. Mára a két név a világ különböző borvidékein gyakran a stílusbeli különbségeket is jelzi: az Ausztráliából és Dél-Afrikából származó tételeket Siraznak, az óvilágiakat Syrah-nak nevezzük.