Nincs engedélyezve a javascript.
matias_bg_1.png
layer_02_left.png
layer_03_right.png
layer_04_bottom_png.png
layer_05_bottom_center-1.png
logok_tradicionalis_matias_09_feher.png

Küldetésünk, hogy őshonos és világfajtákon keresztül megmutassuk a Pécsi borvidék egyedi adottságait.

Lépjen be velünk a prémium pécsi borok világába!

Ízek és gondolatok

MATIAS

A 2007-ben, a Matyi család által alapított Matias Borászat célja ugyanaz a borkészítésben, mint ami a nem csupán ismert, de kiemelkedően sikeres könyvkiadó és -kereskedő tevékenységünk alapja. Pécsre és az itt készülő borokra is kulturális örökségként tekintünk.

Úgy gondoljuk, szinte teljes az átfedés az olvasni szerető és a bort fogyasztó emberek között. Úgy igyekszünk készíteni a borainkat, hogy a különböző korosztályok és érdeklődési körök igényeinek kielégítése mellett a Pécsi borvidék hírnevét is öregbítsék. Ahogyan az olvasóközönség esetében a könyvek sokszínűsége, úgy a borászatban is a különböző stílusok egyediséggel, minőségi megalkuvás nélkül szolgálják ki az eltérő igényeket.

A Matias kínálatában éppúgy megtalálja azt a frissítő fehérbort, amely a legkönnyedebb olvasmányokhoz hasonlítható, mint azt az egészen komoly, testes vörösbort, amely egy krimihez passzol leginkább. A kis tételben elkészített, különleges borokban hiszünk, ehhez pedig elengedhetetlen a fegyelmezett szőlészeti és borászati munka. Küldetésünk, hogy őshonos és világfajtákon keresztül megmutassuk a borvidék egyedi adottságait.

A Matias családi pincészet 75 hektáron tevékenykedik. A termesztett fajták széles köre lehetőséget ad a tisztán iskolázott borok és az összetett házasítások elkészítésére. Az Ócsárdon található pincészetünkben a legkorszerűbb technológiát alkalmazzuk, amely lehetővé teszi a természetes eljárások magas szintű művelését. A szőlőt kíméletes módon dolgozzuk fel, megőrizve ezáltal a fajták egyedi karakterét, és lehetőséget teremtve a terroir jellegzetességek bemutatására. Hisszük, hogy a tökéletes bort csak tökéletes tisztaságban, az igényességet és a precizitást szem előtt tartva lehet elkészíteni. Szakmai vezetőnk, az önállóan is nagy hírnevet szerző Kiss Gábor, és magasan képzett borászaink, Rácz Miklós és Varró József közösen gondoskodnak arról, hogy az átadni kívánt életérzés kiválóan egyensúlyos és tiszta borok formájában kerüljön az Önök poharába. 

Lépjen be velünk a prémium pécsi borok világába!

A Matias borászat büszke a Pécsi borvidék és a Pannon borrégió adta lehetőségekre. Küldetésünk, hogy hazai és nemzetközi szinten is elismertté váljon az ízvilág, mely az itt termett szőlőkből készült borokon keresztül bárhol a világon megállja a helyét.

 

A hagyományt a megújulással és a precizitással, a természet adta lehetőségeket a küldetéstudattal ötvözve érhető el mindaz, ami a Matias.

10-1.jpg

Bemutatkozik a Matias csapata

BORÁSZAINK

Szakmai irányítónk

Szakmai irányítónk

Kiss Gábor

A Matias Borászat az országos hírnevű Kiss Gábor szakmai vezetésével működik. Többek között neki is köszönhető, hogy a Matias szemlélete nagy mérete ellenére a kis családi pincészetek gondosságához és mívességéhez hasonlítható. Gábor erdélyi származású, kilencévesen került Villányba – családjával „mentek a szőlő után”, állítja. A családi közeg, édesapja szőlészeti munkássága meghatározó szerepet játszott abban, hogy borász lett. Korábban próbálkozott borturisztikai szolgáltatásokkal, vendéglátással, de a valódi szerelme a borkészítés. Fontosnak tartja a folyamatos megújulást és az egyedi, újszerű ízvilágok megalkotását, hiszen „ahogyan mi magunk változunk, úgy változik a borokhoz való viszonyunk, a borászati stílusunk is, és ennek kifejezésre kell jutnia”. Csak szép bort szeretne a piacon tudni, így nagy lelkesedéssel fordul a Pécsi borvidék felvirágoztatásának lehetősége felé.

Borászunk

Borászunk

Rácz Miklós

Rácz Miklós felmenői közül mindenki foglalkozott így vagy úgy a szőlővel, borral. Már gyermekkorában rengeteg időt töltött kint a tőkék között édesapjával, és mindig örült, amikor vezethette a traktort. Pécsett született, nőtt fel, és jelenleg is itt él – Pécset tartja a legszebb városnak, és szerinte itt teremnek a legfinomabb borok. Miki úgy látja, a fogyasztói igények egyre gyorsabban, és folyamatosan változnak, ezért neki a legfontosabb, hogy minden nappal egy kicsit többet tudjon a szőlőről és a borról. Kedvenc bora a Matias Chardonnay 2023.

Borászunk

Borászunk

Varró József

Varró József gyerekkorában még csak a szüretekből vette ki a részét, majd gimnáziumi évei alatt kóstolt bele a Balaton-parti barátoknál a borkészítés egyéb munkáiba, mint a fejtés, szűrés és palackozás. Felesége nyomán csöppent a pécsi borvidékre, amit hamar megkedvelt, és nem bánta meg, hogy itt telepedett le. Meleg időben kizárólag rozé és fehérborokat fogyaszt, kedvence a 2023-as Matias Chardonnay, hideg időben viszont – állítja – egy pohár vörösbornál nincs jobb, például a hamarosan forgalomba kerülő Matias Syrah 2022. Munkája során számára a legfontosabb, hogy a borral ismerkedőknek és alkalmi fogyasztóknak megmutassa, mennyire sokrétű és izgalmas a borok világa. Józsefhez a borászat áll közelebb, a pincében érzi igazán otthon magát, de egészséges, szép terméssel nagy örömmel dolgozik a szőlőben.