Pinot Noir 2023
Világos megjelenésű, markáns vörösbor. Kiegyensúlyozott ízeiben gomba, avar, földes jegyek köszönnek vissza, karaktere különösen szárnyasok, nyúlhúsok és könnyű fűszerezésű tésztaételek mellett teljesedik ki. Ha °16 C-ra hűtve fogyasztod, nincsen párja!
A Pinot noir-ról
A Pinot noir nem igényel különösebb bemutatást, világszerte nemes és izgalmas kékszőlő fajtaként tartják számon. Eredetileg Burgundiából származik, de mára a magyar száraz vörösborok kínálatában is meghatározó szerepet tölt be. A fajta érzékenysége és igényessége miatt csak a legalkalmasabb termőhelyeken ad igazán elegáns, fajtajelleges borokat – ilyen a Pécsi borvidék is, ahol a kedvező mikroklíma és a változatos talajszerkezet kiemeli a Pinot noir finom részleteit. Magyarországon a fajta igazi rétegbor: megosztó, de aki szereti, az nagyon szereti. Mi látjuk benne a fantáziát, hogy idővel a magyar vörösborok sorának közkedvelt tagjává váljon.
A Pinot noir jellemzően világosabb színű, illatában és ízében gyakran jelennek meg gombás, avaros, földes jegyek, amelyek mellett a piros bogyós gyümölcsök – málna, cseresznye, eper – is felfedezhetők. A könnyed kortyot az elegáns, élénk savak mellett visszafogott tanninok teszik szerethetővé, tökéletesen harmonizálva a bor finom földes karakterével. Különösen jól illik szárnyasokhoz, nyúlhúsokhoz, valamint könnyű, fűszeres tésztaételekhez, így a Pinot noir gasztronómiai használhatósága is kiemelkedő. A száraz vörösbor kedvelőinek ideális választás, ha egy igazán szofisztikált, mégis jól iható, friss vörösbort keresnek.
A Matias pincészet Pinot Noir 2023 tétele a minőségi vörösbor és a magyar vörösborok prémium szegmensét képviseli, bemutatva villányi ültetvényeink egyedi, különleges adottságait és a fajta sokszínűségét. Fogyasztását feltétlenül behűtve ajánljuk, hogy a bor minden aromája és eleganciája tökéletesen kibontakozhasson.