A sav, az alkohol, a tanninok és a cukor alapvetően meghatározzák a kékszőlőből készített tételek karakterét. Tökéletes egyensúlyuk teremti meg azt a harmonikus ízélményt, aminek eléréséért mi minden évjáratban, minden tételben törekszünk. A Matiasnál a modern technológiával, tudatosan készített borokban hiszünk – ezek elkészítéséhez pedig elengedhetetlen, hogy a négy tényező valóban összhangba kerüljön, miközben a fajtajellegnek is érvényesülnie kell. Nem könnyű feladat, de a borkészítés szenvedély, amiben mi is osztozunk.
Cikkünkben körbejárjuk, a témában mit érdemes tudni minden borkedvelőnek. Tarts velünk, ismerd meg, mitől annyira különlegesen a prémium pécsi borok, mitől összetéveszthetetlenek a villányi ültetvényeinkről származó vörösborok!
A titrálható savtartalom a vörösbor gerincét képezi, amely meghatározza a bor élénkségét és hosszútávú érlelési potenciálját. Fontos megjegyezni, hogy a titrálható savtartalom nem azonos a pH-val – míg az első a teljes savmennyiséget méri, addig a pH a savak erősségét jelzi. A Villányi borvidék szubmediterrán jellegű klímája, és legnagyobbrészt mészkövön kialakult barna erdőtalaja különösen kedvező a kiegyensúlyozott savtartalom kialakításához.
Például a Cabernet sauvignon képes markáns és hosszan tartó savakat produkálni, amelyek a bornak élénk frissességet biztosítanak. Ez a savtartalom nem csupán ízélményi szempontból fontos, hanem színstabilitást is biztosít. A Matias borászat Kadarka 2022 tétele kiválóan mutatja, hogyan ötvözi a barátságosan gyümölcsös jelleget az elegáns, hosszú lecsengéssel rendelkező savszerkezettel.
Az alkoholtartalom nemcsak a bor teltségét határozza meg, hanem jelentős hatással van a tanninok és a savtartalom érzékelésére. A sav mellet az alkoholtartalom is igen fontos tényező tehát, ugyanis kóstoláskor az első 30 másodpercben intenzív hatást fejti ki az ízpercepciókra, jelentősen befolyásolva mind az orron keresztül történő, mind a szájüregből felszálló aromaérzékelést. Azaz meghatározza, milyennek tapasztalod meg a fogyasztott tételt.
A Cabernet sauvignon fajtánál különösen fontosnak bizonyul az alkoholtartalom szerepe, mivel fokozza a teltség érzetét, valamint ez a bor hosszú életének titka is. A Matias Cabernet Sauvignon Premium 2022 esetében az alkohol 18°C-os tálalási hőmérsékleten tökéletesen harmonizál az érett erdei fekete bogyós gyümölcsök aromáival. Érdemes megkóstolni, egyszer, sokszor!
A tanninok a vörösbor szerkezetének és szájérzetének legfontosabb elemei, amelyek keserűséget, illetve összehúzó érzetet eredményeznek. Ezek a kondenzált tanninok (proantocianidinek) elsősorban a szőlőhéjból és magvakból származnak. A különböző eredetű tanninok eltérő polimerizációs fokkal rendelkeznek, ami befolyásolja az érzékelési potenciált és a szájérzetet.
Hogy egy példát is hozzunk, a kadarka fajta esetében a vékony héj miatt alacsony tanninkoncentrációval jellemezhetők a borok, ami könnyű és elegáns karakterhez vezet. Ezzel szemben a Cabernet családba tartozó fajták vastagabb héjjal rendelkeznek, ami magasabb tanninkoncentrációt, teltebb szerkezetet biztosít. A tanninosságot azonban más is befolyásolja: a cserzőanyagok koncentrációjában a bor alkoholtartalma szintén fontos szerepet játszik.
A maradék cukor mennyisége meghatározza a bor édesség-percepcióját és össz-harmóniáját. A magyar száraz vörösborok általában 2 g/l vagy kevesebb maradék cukrot tartalmaznak, ami magában foglalja a természetes nem erjeszthető cukrokat is. Az erjesztés során a természetes szőlőcukrok (glükóz, fruktóz) alkohollá alakulnak át, de minimális mennyiségben mindig marad cukor a borban.
Ez az alig észrevehető cukormennyiség nem ad édes ízt, de hozzájárul a bor harmóniájához és gyümölcsös karakteréhez. Ez különösen fontos a testes, elegáns nagyborok esetében, ahol az érett gyümölcsös aromák és a természetes édesség harmonikus egyensúlyt teremt.
A modern magyar vörösborok sikerének kulcsa abban rejlik, ahogy a borászok tudatosan alakítják ezt a négy faktort a szőlő terroir-adottságainak, a célzott borstílus igényeinek megfelelően. A Villányi borvidék egyedi mikroklímája és talajvilága révén olyan vörösborokat eredményez, amelyek nemzetközi szinten is megállják helyüket, miközben megőrzik magyar karakterüket, valamint regionális sajátosságaikat.
Amikor legközelebb egy pohár Matias vörösbort kóstolsz, gondolj ezekre a négy alapvető faktorra – a savtartalomra, az alkoholra, a tanninokra és a cukormaradékra. Mindegyik egy-egy hangjegy abban a komplex szimfóniában, amit egy jó vörösbor megszólaltat.
Borászatunk minden tételében ezt a tudatos egyensúlyteremtést tapasztalhatod meg: kezdve az elegáns Cabernet franc finom savszerkezetétől a karakteres Cabernet sauvignon harmonikus tanninszerkezetéig. Kóstold meg borainkat, és fedezd fel mindazt, ami a Matias!
Fotók: Kaiser Ottó